6 Mart 2013 Çarşamba

Louis Vuitton Hakkında


Louis Vuitton, 4 Ağustos 1821 tarihinde Fransa’nın doğusunda yer alan Anchay adlı küçük bir köyde doğmuştur.Babası çiftçi, annesi tuhafiyeci olan Fransız modacı annesini henüz 10 yaşındayken kaybeder. Annesinin vefatından sonra babası yeniden evlenir. Ancak eve yeni gelen üvey anne oldukça sert ve hain bir yapıya sahiptir. Azimli ve inatçı kişiliğiyle daha küçük yaşta dikkat çeken Fransız modacı ise üvey annesiyle aralarındaki anlaşmazlıklardan ve taşra hayatından sıkılarak 14 yaşında tek başına evi terk eder ve yürüyerek Paris yolunu tutar.

İki yıldan uzun süren bu yolculuk sırasında karın tokluğuna geçici işlerde çalışır ve nerede bir barınak bulsa orada konaklar. İki yıl boyunca yaklaşık 470 km yol katederek sonunda 1937 yılında hayallerinin şehri olan Paris’e ulaşır. Paris’e geldiğinde, 19. Yüzyıl Avrupası’nda oldukça prestijli bir iş sahası olan  sandık yapımı ve paketleme sektöründeki en meşhur fabrikalardan Monsieur Marechal’de çırak olarak işe başlar.

Vuitton, birkaç yıl içinde yeniliklerin öncüsü olarak Paris modasında adını duyurmayı başaracaktır.
louis-vuitton-gri-trianon-kanvas
Gri Trianon Kanvas

Vuitton’un Paris’e gelişinden yaklaşık 17 sene sonra, 1852 yılında Napoleon Bonaparte’ın Napoleon III adıyla Fransa İmparatoru olarak başa geçmesi, Vuitton’un hayatında bir dönüm noktası olur. Napoleon III’ün eşi, İspanyol kontesi Eugenie de Montijo, Louis Vuitton’u şahsi sandık imalatçısı olarak saraya alır. Bundan böyle Vuitton kraliyet ailesine hizmet edecektir.

Vuitton, ileride uluslararası moda tarihine damgasını vuracak olan Louis Vuitton Malletier moda evini  ise 1854 yılında Paris’te açar. 1958 tarihinde su geçirmeyen, gri renkteki Trianon kanvası keşfederek, taşıması kolay, hafif ve düz tabanlı sandığı icad eder. O dönemde valiz olarak da kullanılan  sandıklar, Vuitton’un bu icadından sonra daha kolay taşınabilir bir hale gelmiştir ve dönemin diğer sandık imalatçıları tarafından da taklit edilmeye başlanmıştır.

Louis Vuitton ve Başlangıçtan Beri Bitmeyen Taklitle Mücadele

LV-Damier-Kanvas
LV Damier Kanvas

Bu ürününün taklit edilmesinden hoşlanmayan Vuitton, gri Trianon desenini bej ve kahverengi çizgilerden oluşan bakşa bir desenle değiştirir. 1885 tarihinde Londra’da Oxford Street’te açtığı mağazanın hemen ardından, taklitçilerini engellemek adına başka bir fikirle “marque L. Vuitton déposée” (L. Vuitton tescilli markasıdır)  logolu Damier kanvas  desenini üretmeye başlar.  Ancak bu logo da günümüze kadar LV markasının taklit edilmesini ne yazıkki engelleyemecektir.

1892 tarihinde günümüzün en trend markasının kurucusu Louis Vuitton hayata gözlerini kapatır.

LV-Monogram-Kanvas
LV Monogram Kanvas
Louis Vuitton’un ölümünden sonra şirket yönetimi, Louis Vuitton’un oğlu Georges Vuitton’a geçmiştir.  Babasının ölümünün ardından Georges Vuitton, LV markasını dünyaya tanıtmayı hedefleyerek 1893 yılında Chicago World’s Fair’de LV ürünlerini sergiletmiştir. Aradan 3 yıl geçtikten sonra ise şirket, LV sembolü ve dört yapraklı çiçek desenli Monogram kanvası piyasaya sürer. Günümüzde de halen sevilerek kullanılan LV valiz, çanta ve cüzdanlarında sıkça rastlanan bu desen Japon ve Doğu kültüründen esinlenilerek tasarlanmıştır. Bu desen, daha sonraları LV taklitlerine bir süre de olsa engel olacaktır. 

1901 senesinde şirket, Louis Vuitton valizlerinin içine yerleştirmek için daha küçük boy bir çantayı “steamer bag” olarak piyasaya sunmuştur.
LV-Steamer-Bag
LV Steamer Bag

Paris’in meşhur Champs-Elysees Caddesi’ndeki büyük Louis Vuitton mağazası, döneminin en kapsamlı seyahat  ürünleri mağazası olarak 1913 tarihinde açılır.  Bu büyük mağazayı New York, Bombay, Washington, Londra, İskenderiye ve Buenos Aires’te ardardına açılan mağazalar izlemiştir.


Daha sonraki yıllarda, günümüzde de gerek günlük hayatımızda, gerekse de ünlü kişilerde görmeye alışkın olduğumuz farklı çanta modelleri üretilmeye başlanır. Zamanla deri, bütün LV ürünlerinde kullanılmaya başlanır. 1959 yılında LV, çizgisini genişletmek adına Monogram kanvas deseni yeniden her  türlü LV ürününde kullanılmaya başlanır. 1970’li yılların sonralarına doğru Japonya’da açılan LV mağazası ile Asya Bölgesi’nde de meşhur bir marka olma yolunda ilerler. Daha sonra sırasıyla Tayvan ve Güney Kore’de açılan mağazalar LV markasının bu bölgedeki popüleritesini arttırmıştır.



1983’de Louis Vuitton Kupası’nın temellerini atmak için America’s Cup’a üye olan şirket, kısa zamanda yelkenli yarışlarında da önemli bir yer edinerek adını bu yarışlar aracılığıyla daha geniş bir kesime duyurur.
1987 tarihinde, şampanya ve konyak üreticisi olan Moet et Chandon ve Hennessy’in, LV ile birleşmesiyle lüks ürünlerin firması olarak tanınan LVMH kurulur. Böylece şirket çok yönlü olma yolunda büyük bir adım atar.

1997 yılında, dünyanın en ünlü moda tasarımcısı Marc Jacobs Louis Vuitton’un “Artistic Director”ü olur. Böylece şirket tarihinde ilk defa hazır giyim ürünleri tasarlanmaya başlanır.  Marc Jacobs, Louis Vuitton kolleksiyonu için Amerikalı ressam Richard Prince, rapçi Kanye West, Japon sanatçı Takashi Murakami ve Amerikalı ünlü modacı Stephen Sprouse gibi birçok önemli isimle beraber çalışmıştır. Marc Jacobs’un yukarıda isimlerini saydığımız başarılı sanatçı ve modacılarla olan çalışmaları LV markasını bambaşka bir boyuta taşıyarak klasik Louis Vuitton çizgisini günümüze uyarlamıştır. Bu farklı çalışamalar arasında  saat tasarımları ve aksesuarlar büyük ilgi görmüştür.

Fabio Cannavaro Louis Vuitton Bavulla
Fabio Cannavaro LV Bavulla
2001’de Marc Jacobs’un Stephen Sprouse ile beraber tasarladığı ve “Louis Vuitton” adının grafiti olarak yazıldığı çantalar sınırlı sayıda üretilmiştir.  Grafitili bu desen, şimdiye kadar kullanılan Louise Vuitton desenlerinindeki  klasikliği yıkmıştır. Özellikle Madonna, Paris Hilton ve Kim Kardashian gibi ünlüler bu sınırlı sayıdaki çantalara büyük ilgi göstermiştir. Daha sonra Takashi Murakami ve Marc Jacobs’un birlikte tasarladıkları “Cherry Blossom” deseni, şimdiye kadarki ciddi LV desenlerine daha sempatik bir hava vermiştir.

Louise Vuitton tarihindeki “Marc Jacobs”  ilki, 2007 yılında çekilen “Marc Jacobs and Louise Vuitton” adlı bir belgesel filme de konu olmuştur.

LV markasının her alanda en trend markalardan biri olduğunu 2010 yılında Güney Afrika’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası finalinde de tekrar görmüştük. 2010 Dünya Kupası, 2006 yılında dünya  şampiyonu olan İtalya milli takımının kaptanı Fabio Cannavaro tarafından sahaya özel tasarım LV kutu içinde getirilmişti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder